Klädsel vid begravning – den stora guiden

Här listar vi allting du bör känna till för att bära rätt klädsel vid begravning.

Kort summering av vad som gäller för klädsel vid begravning:

  • Respektera den meddelade klädseln för begravningen.
  • Begravningar är en dyster tillställning och klädsel vi begravning bör därför matcha stämningen.
  • Om det inte finns någon angiven klädkod bör du alltid klä dig i mörka och diskreta färger såsom svart, mörkblått och mörkgrått.
  • Män bör alltid bära mörk kostym om inget annat är angivet.
  • Kvinnor kan bära kjol, klänning eller långbyxor.
  • Klädkoden ljus klädsel innebär att du bör klä dig i milda och ljusa färger såsom beige, ljusblått, ljusrosa, ljusgrått och så vidare.
  • Om klädkoden är valfri klädsel kan du välja mellan svart/mörk klädsel och klädsel i andra diskreta färger av ljusare slag. Starka färger i rött och gult bör dock alltid undvikas vid begravning.
  • Solglasögon är acceptabelt om begravningen sker utomhus, bär gärna ett par neutrala i linje med övrig klädsels färger och stil.
  • Hatt kan bäras av både kvinnor och män. Men den inte ska vara skymmande och vara i samklang med den stämning som resten av dina kläder signalerar.

Klädsel vid begravning för män

Som manlig gäst på en begravning är huvudregeln alltid klädsel kostym. Kostymen bör vara enfärgad och matt. En kritstrecksrandig kostym är inte att rekommendera men kan fungera om kritstrecksränderna är mycket diskreta. Till kostymen bör du bära en vit skjorta med klassisk krage och en enfärgad slips i antingen svart eller vitt.

Välj rätt färg på slipsen vid begravning

Olika regler gäller för färgen på slips beroende på hur närstående du är den avlidne. Du kan läsa mer om vad som gäller för slips vid begravning här

Är du närstående som ska bära vit slips? Klicka här om du behöver köpa en.
Om du behöver köpa en svart slips som passar bra på begravning, klicka här.

Förr bar män frack med svart väst och vit fluga vid begravning. Det är en klädsel som inte längre är lämplig vid begravning, så undvik det.

klädsel vid begravning man

Behöver du köpa en svart begravningsslips? Manfred gör fina begravningsslipsar som du kan köpa för bara 190 kr. Du kan köpa två slipsar för 250 kr just nu. Klicka här om du vill köpa en vit slips.

Klädsel vid begravning för kvinnor

Som kvinna kan du i regel klä dig i antingen kjol, klänning eller långbyxor. Vid särskilt formella och traditionsenliga begravningar är kjol eller klänning att föredra.

Kjol vid begravning

Om du vill klä dig i kjol på en begravning bör du vara noga med kjolens längd. Den ska alltid vara tillräckligt lång för att täcka knäna och du alltid bära strumpbyxor under plagget. Att gå helt barbent på en begravning är nämligen inte passande, oavsett om det är högsommar eller inte.

Färgen på strumpbyxorna bestäms i regel av relationen till den avlidne. Som nära anhörig är det mest passande att bära svarta eller grå strumpbyxor. Om du inte är närstående kan du bära beigea strumpbyxor om du vill. En kjol bör kompletteras med en blus utan urringning. Om blusen saknar ärmar eller är kortärmad bör du också bära en jacka.

Klänning vid begravning

Om du vill bära klänning på en begravning bör du tänka på att den är tillräckligt lång för att täcka knäna. Klänningen ska inte vara urringad eller alltför åtsittande. Precis som vid val av kjol bör klänningen alltid kompletteras med ett par strumpbyxor. Som nämnts ovan bör nära anhöriga antingen bära svarta eller grå strumpbyxor. Andra gäster kan även välja att bära beigea. En klänning utan ärm eller med kort ärm bör alltid matchas med en jacka.

Det går bra att bära långbyxor som klädsel vid begravning. I regel bör det vara långbyxor av ett lite mer elegant slag. Jeans ska enligt huvudregeln alltid undvikas. Långbyxorna bör, precis som kjolen, kompletteras med en blus utan urringning och med en eventuell jacka eller kavaj om blusen är kortärmad.

klädsel vid begravning kvinna


Om ingen klädkod är angiven

Om det inte finns någon klädkod angiven i dödsannonsen (alternativt i eventuellt inbjudningskort) bör du alltid klä dig i mörka och diskreta färger. Svart fungerar alltid bra men i de flesta fall är det även passande med mörkblått, mörkgrått eller en annan mörk färg. Brunt och ljusbrunt bör i regel undvikas så till vida att klädkoden inte är ljus klädsel eller valfri klädsel. Som kvinna är det helt korrekt att bära en vit blus under kavajen eller jackan. Män bör alltid bära vit skjorta till sin kostym, aldrig svart eller liknande.

Ljus klädsel

Klädkoden ljus klädsel innebär i regel att de nära anhöriga önskar skapa en lite mer lättsam stämning vid begravningen. För att följa klädkoden bör du klä dig i milda och ljusa färger såsom i beige, ljusgrå och ljusrosa. Helvit klädsel bör undvikas eftersom detta skulle kunna bli mycket iögonfallande. Likaså bör du undvika skrikiga färger såsom stark gul färg eller rött.

Valfri klädsel

Klädkoden valfri klädsel innebär att gästerna är fria att välja mellan svart/mörk klädsel och klädsel i andra diskreta färger av ljusare slag. Du bör dock undvika skrikiga färger såsom knallrött, knallgult och limegrönt. Klädkoden valfri klädsel anges ofta av omtanke för de anhöriga. Med den valfria klädkoden behöver ingen känna sig obekväm och det krävs heller inte att man som gäst köper in en helt ny klädsel för att kunna delta vid begravningen.

Här kan du köpa en svart begravningsslips för 190 kr.