Slips på begravning – vilken slips ska man bära?

Slips på begravning begravningsslip begravningsslips

Vet du inte vilka regler som gäller för slips på begravning? Var inte orolig, vi reder ut allt och berättar vilka färger som gäller så att du kan känna dig trygg under begravningen.

Svart slips på begravning

Grundregeln är att bära svart slips vid begravning. Men det finns vissa undantag. Nedan går vi igenom vad som gäller.

Om du behöver köpa en svart slips som passar bra på begravning, klicka här.

Vilken slips ska man ha på begravning?

 1. Det finns inget bestämt mått för bredden på en slips vid begravning. De flesta väljer att bära en slips som är 8 cm bred.
 2. Vit slips symboliserar att gästen är nära anhörig. Svart, mörkgrå eller mörkblå slips visar att gästen inte har ett nära släktband till den avlidne.
 3. Som make, son, pappa, bror och barnbarn, måg, svåger eller svärfar till den avlidne bör man bära vit slips vid begravning. Det är även korrekt att bära vit slips som kusin, morbror eller farbror om man så önskar.
 4. Vid klädkoden ljus klädsel bör man som gäst aldrig bära svart slips.
 5. Vid klädkoden valfri klädsel är det korrekt att bära svart slips under förutsättning att man i övrigt också bär en svart eller mörk kostym.

Vit slips på begravning

Förr sa man att de som ville följa etikettsreglerna alltid kunde bära vit slips om man inte var nära släkt med den avlidne för då kunde man även välja att ha svart slips. Men tiderna har förändrat synen på svart eller vit slips och idag är det bara de närstående männen som har vit slips för att visa att man hörde till familjen.

Är du närstående som ska bära vit slips? Klicka här om du behöver köpa en.

De här personerna ska ska bära vit slips vid begravning:

 • Make
 • Son
 • Far
 • Bror
 • Barnbarn
 • Svärson
 • Svåger

Behöver du köpa en vit begravningsslips? Manfred gör fina begravningsslipsar som du kan köpa för bara 190 kr. Klicka här om du vill köpa en vit slips.

Om jag inte är nära anhörig, vilken slips ska jag bära?

Klä dig enligt klädkoden mörk klädsel om inget annan klädkod är angiven i dödsannonsen. Det innebär för männens del svart kostym eller kavaj, svarta byxor och skor och vit skjorta. Till det bär man en svart slips om man inte är nära anhörig för då ska slipsen vara vit.

Men var går då gränsen och hur hårt ska vi hålla på dessa traditioner? Gränserna är luddiga och om inte begravningen är strikt formell går det att kringgå reglerna. Numera får det väl anses som korrekt klädsel att bära vit slips även för nära vänner, arbetskollegor som jobbat tillsammans i många år eller på annat sätt stått den avlidne nära. Men om du vill vara säker på att göra rätt, köp en svart eller vit slips (beroende på ovan).

Vill du hellre köpa en svart begravningsslips? Här kan du köpa en svart begravningsslips för 190 kr. Klicka här!

Vill du veta mer om vad som gäller för själva begravningen kan du läsa detta.