Vad innebär dresscoden kavaj?

dresscode kavaj

Är du osäker på vad klädkoden “kavaj” innebär när har fått inbjudan med “dresscode kavaj”. Traditionellt har “kavaj inneburit mörk kostymmen idag anses “mörk kostym snarare som en egen klädkod – den anses vara något mer formell än “kavaj”.

Kavaj passar bra på dagen och sommarhalvåret. Det gäller dock att inte falla för de vanligaste missförstånden, att det som man skulle räcka med att sätta på sig en kavaj, eller att man som kvinna ska ha just kavaj. Vi reder här ut begreppet dresscode kavaj.

Vad innebär dresscode kavaj för män?

Det absolut viktigaste är att man ska bära kostym. Du kan dock välja fritt på färg, både på själva kostymen och skjortan. Kostymen kan vara antingen tvådelad, eller tredelad med väst. Viktigt att tänka på är dock att en kostym alltid är sydd i samma tyg och samma färg, en nyansskillnad kan göra stor skillnad och drar ned helhetsintrycket. Ju mörkare färg på kostymen, desto mer formellt.

Är klädkoden kavaj kan det därför vara bra att känna av vad det är för typ av tillställning. En ljus kostym passar exempelvis bättre på dagen, och på sommarhalvåret, än vad den gör på kvällen. Samma sak gäller färgen på skjortan, där ljus (vit eller ljusblå) färg anses mer formellt än mörk- eller färgglad skjorta. Vad gäller skor så ska de vara svarta efter kl 18, och bär man skärp så ska det gärna matcha skorna i färg. Bruna skor kan användas tidigare på dagen, men ska aldrig kombineras med mörk kostym.

Slips till dresscoden kavaj?

Ja, det är obligatoriskt med slips eller fluga. Här kan du köpa snygga, stickade slipsar som passar jättebra till dresscoden kavaj.

För att summera:

  • Kostym i valfri färg. Kavaj, byxa och eventuellt väst ska vara i samma tyg och färg. Desto mörkare färg ju mer formellt.
  • Skjorta i valfri färg. Desto ljusare färg ju mer formellt.
  • Skorna ska vara svarta efter kl 18, men kan vara bruna tidigare på dagen tillsammans med en ljusare färg på kostymen. Regeln är dock gammal, och troligen en kvarleva från en tid då det var självklart att bära mörk aftonklädsel efter kl 18, exempelvis mörk kostym eller frack. Idag anses bruna skor vara ett alternativ även på kvällen vid klädkod Kavaj. Eventuellt skärp ska vara i samma färg som skorna.
  • Slips eller fluga är obligatoriskt.

Vad innebär kavaj för kvinnor?

“Kavaj” här är en benämning på en klädkod, inte vad man har på sig. För kvinnor finns det inte lika mycket regler som för män, men här är några punkter som hjälper dig på vägen:

  • Tänk “finare vardag”. Som kvinna bör du känna dig ungefär lika uppklädd som mannen.
  • Bär klänning, kjol,dräkt eller byxdress. Elegant, men inte lika uppklätt som en mörk aftonklädsel. Klänning eller kjol ska gå ned minst till knäna, men inte vara golvlång.
  • Inga bara axlar och undvik för stor urringning.
  • Snygg byxa och top fungerar också.
  • Precis som herrar kan bära mörk kostym när det står kavaj som klädkod, så går det bra för kvinnor att ha mörk kostymklänning. Det är aldrig fel, men man kan försöka känna av hur formell tillställningen är. Äger tillställningen rum på kvällen kan man vara mer formell.

Kan bli dyrt att gå på bröllop med dresscode

Det är inte helt ovanligt att inbjudna tackar nej till bröllop med mer formell dresscode. Alla killar har inte en kostym eller kavaj, och tjejer känner ofta att de inte vill ha på sig något de haft på sig tidigare. Därför tycker vi att du ska fundera på hur viktigt det är att gästerna har en specifik klädsel om du själv ska gifta dig. Kanske är det viktigare att alla kan komma än att det blir fina foton?

Vi har till och med hört från vänner att de tackat nej till en släktings bröllop för att de inte ville ta ett privatlån för att köpa nya kläder för bröllopet. Är det värt att bjuda in med dresscode kavaj? För dig som vill hålla bröllopet något formellt, säger vi ja. För dig som egentligen inte bryr dig om hur gästerna ser ut, säger vi nej.