Vad innebär dresscoden mörk kostym?

dresscode klädkod mörk kostym

Har du fått en inbjudan med klädkoden “mörk kostym” och är osäker på vad du ska ha på dig? Lugn, “mörk kostym” är den klädkod som är lättast att förhålla sig till. Dresscoden “mörk kostym” innebär att tillställningen är formell och högtidlig där brudparet förväntar sig att alla kommer uppklädda.

Vad innebär “mörk kostym” för män?

Du ska bära en kostym som är marinblå, mörkgrå eller svart. Byxa och kavaj ska vara i samma tyg med samma färg. Det är okej att bära hembygdsdräkt, men bör undvikas vid middag med dans. Skjortan ska vara vit. Skorna ska vara svarta, tunna snörskor med låg klack. Skorna ska vara välputsade men inte lackade.

Slips till “mörk kostym”?

Ja, du ska bära slips eller fluga. Undrar du om du får bära svart eller vit slips/fluga till “mörk kostym”? Svaret är nej. Slipsen får gärna vara mönstrad och i valfri färg. Ficknäsduk är mest formell i vit färg, men kan väljas i fler färger. Varför inte matcha slipsen eller flugans färg? Ficknäsduken kan vikas på många olika sätt; vanligt elegant i tre snibbar, rakt som till smoking eller som en “uppochnedvänd påse” i fickan.

Här kan du köpa blommiga slipsar som passar väldigt bra till mörk kostym.

Vad ska jag undvika?

  • Frack och smoking.
  • Skjortkrage med knappar “button down” ska undvikas.
  • Strumpor i avvikande färg mot byxa.
  • Bruna skor.

Vad innebär “mörk kostym” för kvinnor?

Som kvinna ska du bära kjol eller klänning som är under ditt knä i längd. Du kan också bära festfina byxor, men de ska vara “aftonfina” i så fall.Färg och mönster går att välja efter tycke och smak. Materialet ska vara finare som siden, sammet eller crêpe. Vid stor och formell fest med fler än 20 gäster kan klänningen vara ankellång och kan med fördel ha kort ärm. Den kan kombineras med en liten jacka eller ett liv med lång ärm. Tänk på att vara sparsam med urringning och gärna diskret i utformningen. En hembygdsdräkt kan ersätta mörk kostymklänning, men det bör undvikas vid middag med dans, precis som för män. Detsamma gäller plagg av religiös karaktär, ingen kan kräva att de ska tas av vid en fest.